Mire kell figyelni a műlencse műtét után?

A szürkehályog kialakulása miatti látásvesztés igen gyakori. Szerencsére a műlencse műtét biztonságos és fájdalommentes. A természetes, elhomályosult szemlencse műlencsével történő cseréjével helyreáll a látás anélkül, hogy a jövőben visszatérne a szürkehályog.

A műlencse műtét elvégzése után már jó úton haladsz a jobb életmód felé, az évek óta vágyott tisztánlátással. Mégis, figyelned kell arra, hogy elegendő időt hagyj magadnak a felépülésre, miközben követed az orvosod által adott műtét utáni ajánlásokat. A drszaboantal.hu weboldalon feltüntetett műlencse műtét árak között ingyenes a kezelés utáni első két kontrollvizsgálat.

Mennyi ideig kell pihenned a műlencse műtét után?

Más jelentős szemműtétekhez képest, a műlencse műtét utáni felépülési idő viszonylag gyors. Bár minden ember másképp gyógyul, sok beteg már a beavatkozást követő első 24 órán belül drasztikusan jobb látásról számol be. Azért tervezz néhány nap szabadságot, hogy biztosan legyen elég időd a pihenésre, de a legtöbb szokásos tevékenységet általában néhány napon belül folytathatod. Az olyan egyszerű szórakozásokat, mint az olvasás, a tévénézés, az írás és a séta, nyugodtan végezheted, amint a szemműtét után úgy érzed, hogy készen állsz rá.

A gyógyulási folyamatnak azonban le kell zajlania, és a látás az első néhány hétben kissé ingadozhat, mielőtt teljesen stabilizálódna. A szemednek kb. egy hónap alatt kell szerkezetileg felgyógyulnia a műtétből, de a legjobb, ha hagyod, hogy az orvosod határozza meg, mikor teljes a gyógyulás.

Utógondozási tanácsok műlencse műtét utánra

A gyógyulás során, a műtétet követő első 2 hétben érdemes néhány dolgot figyelembe venned, amelyek segítik lerövidíteni a gyógyulási időt. A műtétet követő első nap ne vezess gépjárművet, és ne végezz nehéz emelést vagy megerőltető tevékenységet. A fertőzések megelőzése érdekében ne ússz és ne vegyél forró fürdőt. Tegyél meg mindent, hogy a műtét után ne dörzsöld a szemed. Ne viselj szemsminket, és próbáld meg kerülni az arckrém használatát. A szem irritációjának megelőzése érdekében kerüld a poros, szeles és magas pollen szennyezettségű helyeket. Verőfényes napsütésben viselj napszemüveget.

A műtétet követő napokban normális, hogy a szaruhártyán enyhe duzzanatot vagy gyulladást tapasztal, ami homályos, hullámos vagy torz látást eredményezhet. Azonban az orvostól gyógyszeres szemcseppeket fogsz kapni a fertőzés megelőzésére és a gyulladás csökkentésére. Fontos megjegyezni, hogy még ha nem is tapasztalsz semmilyen szövődményt, vagy úgy érzed, hogy a szemed teljesen felépült, akkor is be kell tartanod az orvos utasításait, beleértve a szemcseppes rutin folytatását a teljes időtartam alatt.

Miközben a szemed a műlencse műtét utáni felépülési fázison megy keresztül, fontos, hogy mindent megtegyél a folyamat zökkenőmentes lebonyolítása érdekében. Sok mindent figyelembe kell venned, de ha betartod a műtét utáni utasításokat, kerülöd a megerőltető tevékenységet, és véded a szemed a törmeléktől és a fizikai érintkezéstől, akkor jó úton haladsz az egészséges szem és a sokkal jobb látás felé. Ha Te vagy egy szeretted műlencse műtétet fontolgat, Dr. Szabó Antalhoz bizalommal fordulhattok!

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.