A mangán bevitele kulcsfontosságú

A mangán fontos ásványi anyag, ami számtalan biokémiai folyamatban vesz részt a szervezetben, hozzájárulva az optimális egészség fenntartásához. Antioxidáns tulajdonságai révén, védi a sejteket az oxidatív stressz okozta károsodástól, ezzel elősegítve az immunrendszer hatékony működését és csökkentve a gyulladást.

A mangán elengedhetetlen a csontok és porcok egészséges fenntartásához. Támogatja azok szerkezetét és erősségét, részt vesz a kollagén termelésében, ami a porcok rugalmasságához, illetve az ízületek mozgékonyságához szükséges.

A bevitele leginkább az étkezés során történik. Megtalálható többek között a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a hüvelyesekben, a zöldleveles zöldségekben és a tenger gyümölcseiben. A mangán az idegrendszer helyes működésében is közreműködik.

Az idegsejtek közötti neurotranszmitterek termelésében és funkcionális szabályozásában is eredményesnek bizonyul. Tudni kell, hogy a neurotranszmitterek olyan molekulák, amik az információ átviteléért felelősek az idegsejtek között.

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.