3 dimenziós nyomtatott gipsz

3D nyomtatással már a lábtörés sem a régi

3D nyomtatással már a lábtörés sem a régi

A technológia fejlődésével már a gipsz sem a régi. Lehetőség van egy teljesen új eljárással is rögzíteni az eltört csontot. Egy nyomtatott merevítő készül a sérült számára, melyet egy röntgenfelvétel és egy három dimenziós technika segítségével készítenek el. Egy olyan programot használnak a gipsz elkészítéséhez, amely a csont törési pontjánál kifejezetten erősebb rögzítést tesz lehetővé. Polimaid darabokat használnak fel ehhez az új típusú végtag gipszelési eljáráshoz. Ezzel a módszerrel a lehető legjobban lehet rögzíteni az eltört végtagot, amíg az teljesen meg nem gyógyul. A nyomtatott gipsznek a leszedésekor el kell menni a kórházba, azonban ezt már nem kell eldobni, hiszen teljes egészében újrahasznosítható.
A Cortex speciális anyagból készül, amely üvegszál vagy gipsz lehet. Ez lehetővé teszi, hogy az érintett bőrfelület tudjon szellőzni, vagyis nem büdösödik be. Nem fedi egészében a kart vagy a lábat. Esztétikus kinézettel bír és könnyedén rá tudunk venni még egy inget is.
Talán egyetlen hátrányként mondhatjuk, hogy a Cortex, vagyis a nyomtatott gipsz legalább három óra alatt készül el. A Victoria Egyetemen végzett Jake Evill fejlesztette ki a nyomtatott gipszet. Várhatóan a technológia fejlődésével lényegesen le fog csökkeni ez a három óra.
Az eltörött végtagokat a kórházakban még mindig a hagyományos gipszeléssel szokták rögzíteni, hiszen ez nem tart tovább tíz percnél. Így csökkenthetőek a páciens fájdalmai. A Cortexnél jelenleg jóval egyszerűbb megoldás a hagyományos gipsz alkalmazása az eltört csontok rögzítése céljából.

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.