A napelem előnyei és hátrányai – Ezekről érdemes tudnod!

napelem előnyei

Napelem előnyei

A napenergia egy végtelen energiaforrás, de sajnos, jelenleg csak korlátozott mennyiségben használják ki az emberek, pedig nagyon sok előnye van. Hatalmas pozitívuma, hogy megújuló energiaforrás, a napelem rendszert pedig bárhová lehet telepíteni, ahol rendelkezésre áll elegendő napsütés. Az ST Solar szerint ez a napelemek egyik legnagyobb előnye.

Addig tudjuk kihasználni ezt a végtelen forrást, amíg Nap lesz az égen. Valódi rezsicsökkentést, pénzmegtakarítást hozhat egy napelem rendszer telepítése, szinte lenullázhatod a villanyszámládat ezzel. Továbbá, a rendszer a vegyestüzeléssel rendelkezőknek jelenthet rövid távon megtérülő beruházást, hiszen a napelem kiválóan használható fűtésre is.

Tehát, egy ilyen szisztémával fűtheted, hűtheted a lakásodat, használhatsz sok és sokféle elektromos háztartási berendezést, mert nem kerül egy filléredbe sem. A napelem rendszer másik nagy előnye, hogy szinte alig igényel karbantartást és mégis tökéletesen működik.

A napelem rendszer további előnyei

A szisztémának a termelése teljesen független a villamosenergia áraktól. Ha elvégzel egy ilyen beruházást, többé nem kell bosszankodnod amiatt, hogy megint emelkedett a villamosenergia ára. Emellett, növeli az ingatlan értékét is, óvja a környezetet és példát mutat a közösségben. A telepítést követően már csak bevételt termel a napelem rendszer, tehát nagyon sok előnye van.

Amennyiben a telepítésen gondolkodsz és kivitelezőt keresel, akkor célszerű felvenned a kapcsolatot az stnapelem.hu weboldalon megismerhető céggel. A szakemberek minden lépésnél ott lesznek, a helyszíni felmérést pedig díjtalanul végzik el. Az átbeszéltek és a felmérés alapján kidolgoznak egy műszaki tervet.

Csak ezt követően, a megpályázható támogatások és az igényeid figyelembevételével tesznek komplett ajánlatot. Az engedélyek beszerzésének feladatát szintén átvállalják, illetve intézik a pályázatokat is. Ameddig az engedélyeztetés és a pályázati elbírálás zajlik, segítenek beszerezni a napelem paneleket és a megfelelő invertert.

Melyek a napelem hátrányai?

Nyilván megfordul a fejedben az is, hogy vannak-e, és ha igen, melyek a napelem rendszer hátrányai? Nos, a magas kezdeti költségek jelentik azt az okot, amiért sokan elutasítják a napelem rendszer telepítését. Ez teljes mértékben érthető, de azt tudni kell, hogy az ilyen szisztémákra gyakran igényelhető állami támogatás.

Ráadásul egy hosszú távú befektetés minden esetben pénzbe kerül, hiszen mit kapunk ma már ingyen? Talán még a levegőt sem. Mások azért szkeptikusak a napelem rendszerekkel kapcsolatban, mert az időjárás-függő. Nyilván, annak érdekében, hogy a napelemek maximálisan tudjanak termelni, napsütésre van szükség. Érthető, hogy felhős vagy esős időben kevesebbet termelnek.

Viszont ennél a pontnál is van egy pozitívum, mégpedig az, hogy hazánkban, különösen az ország közepén elég magas az évi napsütéses órák száma. Így az ehhez tervezett rendszer az éves energiaigényünket képes lesz megtermelni. A napelemek sem foglalnak sok helyet, a legtöbb tetőn kényelmesen elférnek, de telepíthetőek a kertbe is.

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.