Mennyi fehérjeport érdemes inni edzéshez?

fehérjepor helyes használata

Fehérjepor helyes használata

Sokan sokféle okból edzenek, egyesek fogyni szeretnének, mások viszont nagyobb izomtömegre, szálkás izomzatra vágynak. A fehérjebevitel nagyon fontos, mivel ez az anyag az izomzat alapvető építőeleme, de az egész szervezetre hatást gyakorol. A fehérjepor helyes használata mindenkinél több tényezőtől függ. A fehérjeport voltaképpen nem az edzéshez kell fogyasztani, sokkal inkább utána, amikor az izmok már teljesen kiürítették a raktáraikat. Ennek híján, a test könnyen hozzányúlhat a saját izomszöveteihez.

Annak is, aki késő este megéhezik, érdemesebb egy fehérje shake-t elfogyasztania, mint valami hizlaló ételt. Tanácsos figyelni arra, hogy napközben a gyors felszívódású protein mellett döntsünk, este pedig a lassabban hasznosulókat igyuk. Így tökéletes, mert nem kell éhesen lefeküdnünk és a lassan feltáródó tápanyagoknak köszönhetően, éjjel sem fogunk éhezni. Számtalan érv szól a protein fogyasztása mellett, amit nemcsak edzésekhez szükséges használni. Először is nagyon sok energiát biztosít, ráadásul minimális kalóriabevitellel.

Ez a jellegzetesség akkor segít sokat, amikor fogyni szeretnénk vagy meg akarjuk tartani a súlyunkat. Mivel több energiát igényel a lebontása, mint amennyit ad, ezért létrehoz egy energiadeficitet, amit a szervezet más forrásból fedez, például zsírokból, cukrokból. Szépen építi és megőrzi az izmokat a fehérje, a növényi változatok pedig csökkentik a savasodást, vagyis lúgosítanak. Továbbá, ez az anyag emeli a szervezet glutation szintjét, ami által támogatja az immunrendszert.

Voltaképpen egy alapvető tápanyagról beszélünk, aminek hiánya a szervezetben komoly következményekkel járhat. A fehérjedeficit okozhat izomvesztést, hajhullást, bőrproblémákat, de az anyagcsere felborulásával további gondok jöhetnek, mint a hiánybetegségek, a fertőzésekre való fogékonyság. Sportolás és fogyókúra esetén is tartalmaznia kell a napi diétának jó minőségű fehérjét, húst, tojást, tejterméket. Nem szabad elfelejteni, hogy a fehérjepor csak kiegészítő, néha mégis elengedhetetlenül szükséges.

Címke .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.