A szauna az egyéni, családi és közösségi élmény színtere

A szauna szerepe

Egyes népek, kultúrák életében, a testi higiénia szorosan kapcsolódik a mentális és lelki tisztaság igényével. A szauna, mint a megtisztulás helye, a mi világképünkben elsősorban a testi megtisztulás, méregtelenítés, felfrissülés helyszíneként szerepel.

Amennyiben kicsit jobban meg szeretnénk érteni a valódi használatát, tudomásul kell vennünk, hogy a szauna legalább annyira a gondolatok rendezésének, a lelki terhek elengedésének helye, vagyis meditációs helyszín is egyben, mint mondjuk egy templom. Bár ez így talán furcsán hangzik, mégis igaz.

A finn szauna mindig is ebben a hármas, mégis egységes szerepkörben működött, de ez természetesen csak az egyszemélyes használatra igaz. Ugyanakkor a nagyobb, több férőhelyes családi szauna, vagy a még nagyobb, egy egész faluközösséget kiszolgáló fülke kitűnő színhelye a családi kötelékek ápolásának, vagy éppen a közösségi élet szó szerint is testközelbe hozó eszközeként is működhet.

Ezeket tudva, jó döntés egy fülkét építeni vagy beszerezni, hiszen testi, lelki egészségünk mindnyájunknak fontos, mint ahogyan a családi, közösségi kapcsolatok ápolása is.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.