A kialakulásának okai és a napallergia kezelése

Napallergia kezelése

Napallergia kezelése

Bár már vége a kellemes meleg időnek, jövőre megint beindul a strandszezon. Az elmúlt években egyre többen kezdtek panaszkodni a magas ultraviola-sugárzás miatt kialakult napallergiára. Ez nem meglepő, hiszen ahogyan változik az éghajlat, úgy az évszakok is egyre forróbbak lesznek, és a napallergia kezelése mindinkább előtérbe fog kerülni. Akik már szenvedtek ettől a jelenségtől, tudják jól, hogy mennyire kellemetlen tud lenni. Több formája lehet a tünetek szerint, ugyanis van, amikor csak enyhe, leégésszerű kipirosodás jelenik meg, de olyan is előfordulhat, hogy az egész testet ellepik apró csalánkiütések vagy nagyobb hólyagos duzzanatok.

Ezek már súlyos eseteknek számítanak, és szakértő hozzáértésére szorulnak. A napallergia kezelése több formában megtörténhet. A népi gyógyászat is ismer hatékony kenőcsöket és krémeket, amelyek csökkenthetik a kínzó, viszkető vagy éppen fájó érzést. Olyan gyógynövényekben érdemes gondolkodni, amelyek hűsítenek és hidratálnak. Ezek közé tartozik többek között az aloé vera, a körömvirág és a kamilla is.

Ezeket az összetevőket aztán a modern orvoslás is átvette és gyakran alkalmazza. Egy erősebb leégést követően a nagymama receptje is hatásos lehet, mégpedig az, hogy kenjük be tejföllel a bőrt és hagyjuk azt hatni. Mindezek ellenére a napallergia kezelése csakis akkor tud igazán hatásos lenni, ha a kiváltó okot célozza meg. Gyakran azonban ez rejtve van előlünk, így marad a tüneti kezelés. Nem szabad felelőtlennek lenni, és amennyiben tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk a kiütésekre, akkor inkább kerüljük el a nagy melegekben a napozást.

A kora reggeli és késő délutáni órák éppen ideálisak lehetnek arra, hogy egy kis barnulást elérjünk, de ne legyen vakarózás a vége. A napallergia kezelése ugyanakkor még hatásos lehet bizonyos vitaminok és antioxidánsok szedésével. A problémát az okozhatja, hogy a káros sugarak reakciókat indítanak el a testben, aminek hatására nagyon reaktív szabadgyökök keletkeznek. Ezek ellen az antioxidánsokban gazdag élelem fogyasztása vagy kenőcsök alkalmazása hasznos lehet, ugyanis megkötik a káros gyököket.

Címke , .Könyvjelzőkhöz Közvetlen link.