Honnan indult a magyar pezsgő történet?

A kedvenc ételünk, italunk története sokunkat jobban érdekel, mint akár a „fontosabb” dolgoké. A pezsgő történet sem kizárólag a gyöngyöző ital kedvelőit csigázhatja fel, hanem szinte mindenkit, hiszen érdekes és nekünk, magyaroknak is nagy szerepünk van benne. A pezsgővel kapcsolatosan elsőre a világnak bizonyára két dolog ugrik be: a francia szó és a Dom Pérignon név.

Azonban a magyaroknak és nemcsak ezeken kívül eszébe jut a finom, hamisítatlan Törley is. Igen, a magyar pezsgő történet itt indult el igazán, kezdetben a franciaországi, Reimsben, majd pedig a Budafokon több mint 130 éve. Törley József kezdetben Franciaországban készített pezsgőt, de hamar felismerte a franciaországi Champagne-hoz hasonló talaj és klíma adottságokkal rendelkező etyeki szőlőültetvényekben rejlő lehetőségeket.

A pezsgő történet innentől kezdve már megállíthatatlanná vált, a sikere, a majdnem bukása, ezt követően a fellángolása igazi hollywoodi filmhez hasonló. Pedig magyar és a miénk. Legyünk hát nagyon büszkék rá és fogyasszuk jó szívvel!

Print Friendly, PDF & Email
footer

A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás